Mięso pieczone w folii. Robię prawie w każdy weekend. Idealne na obiad lub na kanapki

Składniki:

  • 1 kilogram wieprzowiny.

Do przyrządzenia marynaty potrzebne będą:

  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka chmielu (opcjonalnie chmiel Suneli),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka papryki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie marynaty: Cukier, czarny pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, paprykę, chmiel Sunnelli, olej należy zmieszać w jednej misce.

Umyte i osuszone ręcznikiem mięso należy natrzeć uprzednio przygotowaną marynatą. Całe mięso należy zawinąć w folię – najlepiej w dwie warstwy. Tak zabezpieczone mięso należy włożyć do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie piekarnik należy nagrzać do 200 stopni C. Mięso razem z folią należy włożyć do naczynia do pieczenia, a następnie włożyć je do piekarnika. Całość należy piec przez jedną godzinę.

Po tym czasie mięso należy wyjąć z piekarnika i odwinąć je z folii. Potem mięso w naczyniu należy ponownie włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans.

Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia. Warto podawać je z ziemniakami i przykładowo z pieczonymi warzywami. Warto podawać je również z chlebem.

error: Treść zabezpieczona !!