Mięso marynowane z cebulką – Lepsze niż kiełbasa – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka.

Mięso najczęściej serwujemy w postaci smażonej, pieczonej lub duszonej. Warto pamiętać, że to nie jest jedyny sposób podawania mięsa wieprzowego lub wołowego.

Dzisiaj przedstawiamy propozycję podania mięsa gotowanego i potem zamarynowanego. Wspaniale smakuje jak zimna przystawka.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego lub wołowego
  • trzy ziarna czarnego pieprzu
  • cztery goździki
  • trzy średniej wielkości cebule
  • dwa liście laurowe
  • pęczek świeżej kolendry (jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją zamienić na koperek, bazylię, dodatkową porcję pietruszki lun inne, ulubione zioła)
  • jedna papryka chilli
  • 50 mililitrów wody
  • 90 mililitrów soku z cytryny (albo z limonki)
  • dwie łyżki octu balsamicznego
  • cztery łyżki oliwy z oliwek
  • trzy łyżki cukru
  • półtorej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki

Mięso w całości włóż do wrzątku wraz z ziarnami pieprzy, liśćmi laurowymi, goździkami i jedną obraną cebulą. Gotuj je na średnim ogniu przez pół godziny. Posól i gotuj 10 minut.

error: Treść zabezpieczona !!