Miękka szarlotka w którą przygotujesz w 10 minut: Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Miękka szarlotka to doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Proste, szybkie i pyszne. Aż trudno uwierzyć, że biszkopt z jabłkami może być aż tak dobry. Koniecznie spróbujcie tego przepisu.

Składniki:

  • 4 jajka klasy L
  • 200  cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 170 g masła (masło należy pokroić w kosteczkę)
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka

Przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm i krawędzi 4 cm.

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z łyżką cukru.

Masło ubijamy z cukrem wanilinowym i małą szczyptą soli.

Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając.

Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Teraz dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Owoce delikatnie wciskamy w ciasto i posypujemy cukrem.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!