Smak doskonały, proste w wykonaniu – Kawowy krem Mascarpone w 5 minut.
Masz ochotę na tiramisu, ale Twoje zdolności kulinarne nie są zbyt wielkich lotów? Żaden problem. Krem z mascarpone z tego przepisu jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a jego smak niczym nie odbiega od włoskiego przysmaku.
Przygotuj:
- 250 gram mascarpone (1 opakowanie)
- 250 mililitrów bitej śmietany (1 opakowanie)
- sproszkowany cukier (100 gram)
- kawa rozpuszczalna (4 łyżeczki)
- woda (2 łyżki)
Metoda przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlej ciepłą wodę i dodaj do niej kawę rozpuszczalną. Jeśli masz zamiar podawać krem dzieciakom, zamiast zwykłej kawy rozpuszczalnej, użyj tej bezkofeinowej lub dobrej jakości kakao.
Do rozpuszczonej już kawy dodaj serek mascarpone i bitą śmietanę. Wszystko to dokładnie i powoli wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Następnie dodaj cukier i za pomocą miksera mieszaj aż do momentu, w którym cukier się rozpuści.
Twój krem jest już prawie gotowy. Teraz jeszcze tylko wstaw go do lodówki, ponieważ w trakcie mieszania mikserem krem się najzwyczajniej ocieplił. Po kilkunastu minutach spędzonych w lodówce, krem nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji.
Możesz go wykorzystać do przygotowania apetycznego tiramisu lub po prostu zjeść jako przepyszny deser.
Copy