Sposób na domowe pokonanie bólu kolana. Instrukcje krok po kroku.

Ból kolana może stanowić nie lada problem podczas codziennych czynności.

Pojawiający się w najmniej odpowiednim momencie skutecznie odbiera chęci do dalszego działania, budzi w nocy oraz odbiera radość z chodzenia. Ponieważ większość codziennych obowiązków oraz przyjemności angażuje kolana, ból kolana może nas wykluczyć nawet na długi czas.

Domowa maść, czyli prosty sposób na ból kolana!

Ból kolana, który nie odpuszcza, można pokonać jednym, prostym sposobem. Okazuje się, że rozwiązaniem jest łatwa w przygotowaniu maść, o której z pewnością wie każda babcia. Do jej wykonania trzeba jedynie kilku składników obecnych w każdym domu oraz kilku minut.

Składniki:

  • miód – 1 łyżka
  • musztarda – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżka
  • soda – 1 łyżka

Jak przygotować kojącą maść?

Składniki należy połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dokładnie mieszając i… już! Cudowna maść na ból kolana jest gotowa do użytku. Kolejnym krokiem jest aplikacja maści na dokuczające kolano. Przed użyciem maści warto wykonać test, smarując wnętrze nadgarstka odrobiną maści.

Jeśli nie pojawią się żadne podejrzane reakcje, można śmiało nałożyć specyfik na kolano. Maść najlepiej jest stosować wieczorem. Po aplikacji w docelowym miejscu należy zawinąć kolano folią oraz chustą bądź gazą, po czym udać się na spoczynek nocny. Z rana wystarczy krótkie przepłukanie letnią wodą i gotowe!

Cudowne właściwości ziół, czyli maść z rozmarynem!

Składniki:

  • rozmaryn – ok. 2 garście
  • wazelina, olej kokosowy lub czysta maść – ok. 250 g
  • pojemnik do przechowywania

Jak przygotować kojącą maść z rozmarynem?

Wazelinę, olej kokosowy lub maść należy podgrzać, jednak nie doprowadzać jej do wrzenia. (Uwaga, wazelinę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej!) Rozmaryn należy posiekać w drobne kawałki, co pozwoli uwolnić największą ilość dobroczynnych substancji i aromatów.

Tak przygotowany rozmaryn należy dodać do podgrzanej bazy i wymieszać. Całość zostawić do ostygnięcia do następnego dnia. Kolejnego dnia całość należy podgrzać ponownie i przecedzić, używając drobnego sitka lub najlepiej czystej szmatki.

Tak przygotowany roztwór przelewamy do pojemnika i po tym, jak stężeje – jest gotowa do użytku!

Copy