Marynowane pomidory z czosnkiem i miodem.

Marynowane pomidory z czosnkiem i miodem – sposób przygotowania

To coś więcej niż sałatka pomidorowa, chociaż to danie jest do niej dość podobne. Różni się jednak kilkoma użytymi składnikami, a także tym, że przed podaniem odstawia się na całe dwa dni. Szczególnie docenisz kiszone pomidory podczas gorących letnich dni jako zdrową przekąskę, przystawkę lub dodatek do grillowanego mięsa lub innych dań mięsnych. Gwarantujemy Ci wielki sukces z Twoimi gośćmi i zalecamy wcześniejsze załadowanie prostej podwójnej porcji.

Składniki

  • większe pomidory – 4 szt
  • cebula – 2 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • miód – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • suszona bazylia – 1 łyżeczka
  • mielone chili – ćwierć łyżeczki
  • sól i pieprz – do smaku

Instrukcje przygotowania:

Umyj pomidory i pokrój je w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Przygotuj również nadzienie. Do miski wsyp sól, pieprz, chili i suszoną bazylię. Wlej na nie łyżeczkę miodu i trzy łyżki oleju roślinnego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką.

Obierz czosnek i wciśnij go do dressingu. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać trzepaczką. Wybierz głębszą miskę, w której umieścisz warstwę pomidorów i posyp ją kilkoma plasterkami cebuli. Na tę warstwę wylej część przygotowanego dressingu.

Ponownie ułóż pomidory na sosie, a gdy zabraknie składników, cebulę i sos. Ostatnią warstwą powinny być pomidory i dressing. Pozostały sos zeskrobać do miski z pomidorami.

Zamknij miskę pokrywką i włóż do lodówki do ostygnięcia. Pozostaw pomidory w marynacie na około dwa dni. Im dłuższe, tym lepszy będzie ich smak.

Tak przygotowane pomidory po otwarciu podajemy w osobnej miseczce jako przystawkę lub dekorujemy nimi pieczone lub grillowane mięso na talerzu, które nabierze w ten sposób nowego wymiaru smaku.

Lekko pikantne pomidory najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!