Marynowane jajka to oryginalne niemieckie danie. Ta metoda gotowania powstała około 300 lat temu. Jest to jedyny sposób na przechowywanie jaj przez długi czas. Ta metoda przetrwała do dnia dzisiejszego i z czasem powstało wiele różnych przepisów na niezwykłe marynaty, o których dziś porozmawiamy.
Marynowane jajka
Marynowane jaja kurze są doskonałą przystawką w każdym bufecie. Ponadto takie jajka są często serwowane w pubach i barach, gdzie są używane jako przekąski do różnych koktajli.
Wiele osób lubi marynowane jajka przepiórcze, twierdząc, że są znacznie smaczniejsze. Jest to jednak kwestia gustu. Te marynaty, o których dziś porozmawiamy, nadają się do wszystkich jaj.
SKŁADNIKI
- 12 jaj kurzych
- 250 ml białego octu
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki wybranych przypraw
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
Ugotuj jajka na twardo, pozwól im ostygnąć, a następnie obierz. Włóż je do litrowego słoika.
W małym rondlu wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy. Na tę okazję najlepiej nadaje się mieszanka goździków, pieprzu, liści laurowych i papryki chili. Teraz musisz doprowadzić marynatę do wrzenia, a następnie gotować ją przez kolejne 10 minut.
Marynatę należy natychmiast wlać do słoika i szczelnie zamknąć pokrywką. Zarówno pokrywka, jak i słoik muszą być starannie wysterylizowane.
Po schłodzeniu słoik należy schłodzić. Aby jajka były dobrze nasączone przyprawami, należy je przechowywać w marynacie przez około tydzień.
Przepiórcze marynowane jajka
SKŁADNIKI
- 15 jaj przepiórczych
- 10 gałązek pietruszki
- 1 chili
- 4 ząbki czosnku
- 125 ml soku pomidorowego
- 100 g szprotów
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 10 g soli
- 40 ml octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE
- Jajka przepiórcze ugotuj i obierz.
- Posiekaj natkę pietruszki, dodaj drobno posiekaną paprykę chili i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj i dodaj posiekane szproty, wlej sok pomidorowy i olej. Dodaj ocet i sól.
- Włóż jajka do litrowego słoika, zalej marynatą i zamknij pokrywką.