Zaskocz gości na świątecznym stole: Cukinia w tej marynacie smakuje obłędnie.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak pyszne przekąski możemy przygotować z cukinii.

Teraz, gdy nadszedł na nią sezon, warto wykorzystać ją w naszej kuchni. Poznaj przepis na marynowaną cukinię! Jest tak pyszna, że Twoi bliscy i znajomi będą ją uwielbiać.

Potrzebne składniki:

  • 500 gram młodej cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70 gram oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • mielony czarny pieprz
  • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie umyj i obierz cukinię. Jeśli cukinia jest młoda, możemy pozostawić skórkę i pominąć ten etap. Pokrój cukinię na bardzo cienkie plasterki lub paski. Możesz użyć obieraczki, co znacząco ułatwi Ci to zadanie. Przygotowanie plasterki lub paski, odłóż na pare minut, pozwoli to pozbyć się nadmiaru wody.

Możesz przystąpić do przygotowania marynaty do cukinii. Zmiel czosnek, dodaj olej słonecznikowy i miód. Następnie dolej do całości octu, dodaj szczyptę pieprzu i ziół. Całość dokładnie wymieszaj. Odsącz wodę z cukinii. Dodaj do niej marynaty i całość wymieszaj.

Następnie wstaw przekąskę do lodówki na około 2-3 godziny. Pyszna i prosta przekąska jest już gotowa!

error: Treść zabezpieczona !!