Marchewka i imbir uwolnią Cię od grypy, wyleczą kaszel i oczyszczą płuca ze śluzu – Przepis.

Czy wiesz, że jedną z najpotężniejszych broni w walce z chorobami są dwa popularne warzywa – imbir i marchewka? Te dwa składniki połączone ze sobą, są dosłownie dynamitem przeciwko chorobom.

Imbir, który na całym świecie znany jest ze swoich niezwykłych właściwości terapeutycznych, stał się bardzo popularny również w naszym kraju. Greccy mnisi stosują go od setek lat jako lekarstwo na problemy z oddychaniem.

Marchew działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dostarcza organizmowi witamin, a w połączeniu z odpowiednimi składnikami jest jednym z najsilniejszych środków zwalczających kaszel i problemy z oddychaniem.

To warzywo jest bogate w witaminę A, a także jest ważnym źródłem witaminy C i kompleksowych witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, potasu i fosforu.

Jednym z najbardziej znanych przepisów na trudności z oddychaniem jest sok imbirowy z marchewką. Te dwa składniki są używane w równych ilościach, około 100 g marchewki i 100 g świeżego imbiru.

Sok z marchwi i imbiru na grypę, zapalenie oskrzeli, astmę i śluz w płucach

Oba warzywa obierz i pokrój, a następnie wyciśnij z nich sok w sokowirówce i przelej do szklanki. Powstały sok spożywaj w takiej postaci – nie rozcieńczaj z wodą. Możesz opcjonalnie dodać trochę miodu.

Ten lek spożywaj dwa razy dziennie. Te same ilości są wykorzystywane do przygotowania nowej partii, która jest spożywana na świeżo. Zabieg może trwać 20 dni i można go powtórzyć po 7-dniowej przerwie. To leczenie pomaga zmniejszyć częstotliwość ataków astmy.

Lek łagodzący kaszel

Jedyne 3 składniki są potrzebne do przygotowania tego skutecznego syropu – marchewka, cytryna i miód. Nie uwierzysz, jaką mają moc gdy je razem połączysz…

Składniki

  • 5 – 6 kawałków dużej marchewki
  • plasterki imbiru (ok 3 cm)
  • sok z jednej cytryny
  • 4 – 5 łyżek miodu

Przygotowanie:

Marchew obrać, pokroić na kilka mniejszych kawałków i gotować przez kilka minut w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie. Pozostawić marchewki do ostygnięcia. Następnie rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż utworzy się jednorodna mieszanina i wszystkie składniki dobrze się połączą. Przechowywać w lodówce w czystym szklanym pojemniku, szczelnie zamkniętym.

Dawkowanie:

Syrop ten należy przyjmować codziennie. 4-5 łyżek, aż do ustąpienia objawów.

Korzyści płynące z tego naturalnego leku

Oprócz powyższych korzyści w walce z grypą, kaszlem i przeziębieniem, syrop ten pomoże również złagodzić ból i stany zapalne stawów, pomaga w walce ze stresem i niepokojem, dostarcza organizmowi niezbędnej energii, łagodzi zgagę. Marchew jest najbardziej mineralizująca i zawiera najwięcej witamin ze wszystkich warzyw korzeniowych.

Przeciwwskazania: 

  • jeśli masz cukrzycę
  • jeśli przyjmujesz leki moczopędne

Życzymy dużo zdrowia!

Copy