Domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i octu. Równie smaczny jak ten ze sklepu, a o wiele zdrowszy!
Składniki:
Kupny majonez nie należy do najtańszych, a poza tym zawiera sztuczne barwniki i konserwanty. Możesz od tej pory zastąpić tradycyjny majonez kupowany w sklepie, tą zdrowszą wersją. Przede wszystkim pozbawiony jest on konserwantów oraz surowych jajek i octu.
Bardzo prosty w wykonaniu nawet dla [początkujących kucharzy. Dodatkowo gwarantuję, że zaskoczy Cię pozytywnie jego smak. Przygotowany w domu sos można wykorzystać jako dodatek do sałatek, smażonych potraw jak i kanapek.
Sposób przygotowania:
Do miski wlej olej oraz mleko. Wymieszaj je z użyciem blendera. Po dokładnym połączeniu składników dodaj musztardę, sól, cukier oraz sok z cytryny. Miksuj dopóki składniki nie utworzą gęstego, jednolitego sosu. Jeżeli lubisz dodaj suszoną lub świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos najlepiej przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku (np. słoiku).
Ważność sosu: sugeruj się datą przydatności do spożycia umieszczoną na mleku, którego użyto do sporządzenia sosu. Sos należy zużyć przed tą datą. Do tego czasu możesz go dodawać do wybranych potraw.