Leniwe pierogi – chwilka roboty, a taki pyszny efekt. Przepis idealny.

Leniwe pierogi, to klasyczny bezmięsny obiad, który gości w wielu domach od pokoleń. Idealne dla dzieci, ale smakują też i dorosłym.

Leniwe pierogi na słodko można śmiało też podać na śniadanie, a nawet kolację. Minimalna ilość składników, a taki pyszny efekt.

Składniki:

  • 500 g twarogu – najlepiej tłusty lub półtłusty
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • śmietana do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Dodajmy jajka, roztopione masło, cukier (opcjonalnie) i sól. Składniki mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i zagniatamy ręką ciasto. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy jak klasyczne kopytka.

Zagotowujemy wodę z solą. Każdą partię leniwych pierogów gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię wody. Wyławiamy i podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!