Uchylmy rąbka tajemnicy na chrupiącego kurczaka – Jak szefowie kuchni marynują kurczaka.

Pieczony kurczak gości na naszym stole podczas niedzielnych obiadów, przyjęć okolicznościowych, a także zdarza mi się piec kurczaka do kanapek.

Zachęcam Cię do zapoznania się z moimi przepisami na kurczaka z piekarnika, dzięki którym mięso będzie soczyste, esencjonalne a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu.

Kurczak w ziołach i winie z mandarynką. 

Lista składników:

  • czosnek / kilka ząbków (im więcej czosnku, tym bardziej intensywny smak mięsa)
  • rozmaryn / kilka gałązek
  • mandarynki / 2 sztuki obrane i podzielone na pół
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sok mandarynkowy
  • miód

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą płynne składniki: oliwę z oliwek, białe wino i sok mandarynkowy z miodem

Przygotuj kurczaka:

Do wewnątrz umytej i osuszonej tuszki z kurczaka włóż zioła (gałązki rozmarynu), rozgnieciony czosnek, i mandarynki. Kurczaka obficie zalej przygotowaną wcześniej marynatą i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Mięso piecz w tej temperaturze przez 20 minut, następnie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do do 170 stopni. Kurczaka owiń w folię spożywczą i włóż do piekarnika na 40 minut.

Kurczak w winie i musztardzie na ostro

Lista składników:

  • czosnek / 4 ząbki
  • wytrawne, białe wino / 2 łyżki
  • oliwa z oliwek / 2 łyżki
  • musztarda / 2 łyżki
  • sos tabasco / 1 mała łyżeczka
  • zioła prowansalskie / 1 łyżeczka
  • sól / szczypta

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj marynatę: Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj wszystkie płynne produkty: wino, oliwę z oliwek, musztardę, ostry sos, zioła i sól. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.

Przygotuj kurczaka: Kurczaka natrzyj przygotowaną wcześniej marynatą i podsmaż na rozgrzanej patelni 5 minut z obu stron. Podsmażonego kurczaka przełóż do piekarnika i piecz przez do miękkości.

Kurczak w ziołach na maśle

Lista składników:

  • kolendra / kilka gałązek
  • mięta / kilka listków
  • czosnek / 1 ząbek
  • świeży korzeń imbiru / 1 plasterek
  • papryka chili / odrobina
  • sok z limonki / do smaku
  • miękkie masło
  • pieprz / szczypta
  • sól / szczypta

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: w misie blendera umieść kolendrę, miętę, czosnek, imbir, paprykę chili i rozdrobnij. Dodaj masło, sok z limonki, przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj kurczaka:

dokładnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wstaw kurczaka i piecz do miękkości.