Fettuccine z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym. Lepiej zrób podwójną porcję.

Fettuccine z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym – sposób przygotowania

Jeśli szukasz przepisu na szybki i prosty obiad, postaw na połączenie makaronu z sosem serowym. Oba doskonale uzupełniają pieczarki i kawałki kurczaka.

Składniki

  • fettuccine – 200 gr
  • pierś z kurczaka – 2 szt
  • cebula – pół szt
  • pieczarki – 6 szt
  • bita śmietana – 1 i pół szklanki
  • mleko – pół szklanki
  • prasowany czosnek – pół łyżki
  • parmezan – ćwierć szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron. Smaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż będą dobrze ugotowane. Następnie wyjmij je i przechowuj na później.

Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy staną się szkliste, dodaj pokrojone pieczarki i poczekaj, aż się usmażą. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć, dodać śmietankę i mleko, na koniec posypać parmezanem. Gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Usmażonego kurczaka wkładamy do sosu i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podczas przygotowywania sosu włóż fettuccine do takiej ilości osolonej wody, aby się ugotowała. Gdy będą miękkie, odcedzamy je, dodajemy do sosu i mięsa, mieszamy. Podczas serwowania posyp je posiekaną natką pietruszki.

error: Treść zabezpieczona !!