Kurczak z czosnkiem po szanghajsku. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Składniki:

  • 500 g steków z udźca kurczaka
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g porów
  • 100 g mrożonych warzyw (może francuska mieszanka będzie dobra)
  • olej
  • woda
  • sos z ostryg
  • sos sojowy
  • ryż jaśminowy jako dodatek

Proces przygotowania

Oczyść steki z ud z tłuszczu i chrząstek i pokrój je na większe kawałki. Przełożyć do miski, dodać pastę czosnkową, sos ostrygowy, jajko. Wymieszaj, wymieszaj, aby mięso pokryło się i odstaw do lodówki na 24 godziny. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim marynowane mięso na złoty kolor.

Upieczone mięso wyjąć i przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju podsmażyć pory i warzywa, zalać mieszanką łyżki sosu ostrygowego i dwóch łyżek sosu sojowego. Dolewamy przegotowanej wody, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Następnie wlej sos do rondla z kawałkami kurczaka, lekko wymieszaj i pozwól, aby aromat się wchłonął.

Ugotujmy ryż jaśminowy. Umieść ryż na środku talerza i dodaj kurczaka z sosem warzywnym na wierzchu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!