Kruche muszelki z nadzieniem jabłkowym. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w kilka chwil

Kruche muszelki z nadzieniem jabłkowym – sposób przygotowania

Jeśli chcesz zrobić pyszne wypieki do herbaty lub kawy, potrzebujesz tylko jednego jabłka i kilku innych składników. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Ciasto

  • jajko – 1 szt
  • sól – 1 szczypta
  • cukier waniliowy – 8 gr
  • cukier – 50 gr
  • mleko – 2 łyżki
  • masło – 50 gr
  • proszek do pieczenia – 4 gr
  • zwykła mąka – 250 gr

Nadzienie jabłkowe

  • jabłko – 1 szt
  • cukier – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • cynamon – do smaku

Przygotowanie

Jabłko obrać, usunąć rdzeń, pokroić w ósemki i pokroić w grubsze plastry. Umieść je na patelni, dodaj cukier, trochę cynamonu i masło. Zacznij smażyć je na niższym ogniu, aż masa zacznie się lekko karmelizować. Następnie wyłącz ogień i pozwól mu ostygnąć na talerzu.

Ubij jajka w misce, dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder i ubij wszystko na pianę. Następnie do masy dodać mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i ponownie ubić. Do miski wsypać proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać mąkę, zawsze dokładnie mieszając. Po dodaniu całej mąki wyrobić ciasto ręcznie, aż będzie gładkie i gładkie.

Umieść ciasto na lekko posypanym mąką wałku i rozwałkuj arkusz o grubości od 2 do 3 milimetrów. Okrągłym wykrawaczem wytnij z niego koła. Na jednej połowie połóż kilka jabłek i przykryj drugą połową. Ale nie łącz krawędzi, jabłka powinny być widoczne.

Ułóż muszle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz je przez 15 do 20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

Copy