Najlepszy kremowy deser w historii w 15 minut. Przepis krok po kroku.

Świetny pomysł na niewypiekany smakołyk dla Twoich gości lub do kawy, herbaty.

Deser jest naprawdę pierwszej klasy, można go przygotować w filiżankach, na blasze do pieczenia lub w misce. Krem wykorzystuję również jako nadzienie do ciast i deserów, ma doskonały smak i można go łatwo przygotować.

Składniki:

  • Śmietana – 500 g
  • Mleko skondensowane  – 300 g
  • Żelatyna – 1 opakowanie
  • Woda – 150 ml

Opcjonalnie:

  • Ciasteczka maślane
  • Kawa – do namaczania

Do dekoracji:

  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 200 g czekolady

Przygotowanie:

Przygotuj odpowiednią miskę. Deser można zrobić zupełnie bez ciasteczek, podobnie jak krem. Jeśli chcesz, możesz położyć warstwę herbatników lub biszkoptów na dnie miski. Herbatniki można namaczać w parzonej kawie, mleku lub kakao.

Przygotujemy krem: Śmietanę ubić ze skondensowanym mlekiem. Żelatyna rozpuść w niewielkiej ilości wody na płomieniu.

Jeśli chcesz, możesz użyć zimnego usztywniacza żelatynowego. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kremem i przełożyć do miski. Możesz ułożyć warstwę prosto w miskę lub na warstwę ciastek, to zależy od Ciebie. Alternatywnie możesz również nakładać krem ​​​​i herbatniki.

Polewa: Podgrzej śmietankę na ogniu. Czekoladę połamać i dodać do śmietany, mieszając. Jeśli chcesz, możesz przyspieszyć cały proces w kuchence mikrofalowej. Polej polewą czekoladową. Niech stwardnieje i możesz podawać.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!