Kremowa pokusa bez użycia piekarnika w 10 minut: deser truskawkowy, któremu nie można się oprzeć.

Prosty i szybki przepis na pyszne truskawkowe tiramisu, które idealnie nadaje się do popołudniowej herbaty. Deser jest orzeźwiający i bardzo lekki, z pewnością posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 30 g granulowanego cukru
  • 10 ml soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 20 g granulowanego cukru
  • 20 g słodzonego skondensowanego mleka
  • 5 ml ekstraktu waniliowego
  • 200 g mascarpone
  • ciasteczka
  • 5 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • 2 g pudru truskawkowego
  • truskawki
  • mięta

Przygotowanie:

Dokładnie umyj truskawki w misce z wodą. Usuwamy z nich łodygi, kroimy na pół i wkładamy do garnka.

Dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj. Przenieś zapiekankę do kuchenki i gotuj na średnim ogniu, aż truskawki będą miękkie.

Zdejmij zapiekankę z pieca i pozwól truskawkom ostygnąć. Umieść głęboką miskę w płytkiej misce z zimną wodą.

Dodaj śmietankę, cukier i skondensowane mleko. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ubić trzepaczką.

Do ubitej śmietanki dodać mascarpone i wymieszać. Dodać ostudzone truskawki i wymieszać.

Umieść ciasteczka na dnie małej szklanej foremki. Zalej je syropem truskawkowym.

Ułożyć truskawki przekrojone na pół wzdłuż brzegów formy. Dodajemy śmietanę i wyrównujemy.

Wymieszaj cukier puder z proszkiem truskawkowym w małej misce. Przesiać proszek przez sito na deser.

Na koniec udekoruj deser truskawkami i miętą i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!