Odpowiednia konsystencja i smak: Krem paryski – Przygotuj szybko i sprawnie.

Krem o konsystencji chmurki, idealny do dekorowania, wypełniania, a przede wszystkim o niepowtarzalnym smaku.

Przepis przygotowany w dwóch wariantach. Pierwsza wersja polecana jest przez cukiernika, druga ma w składzie jedynie 2 produkty, jednak smak pozostaje przepyszny.

Paryski krem cukierniczy

Składniki: 

  • 30 dkg cukru pudru
  • 30 dkg masła
  • 15 dkg kakao
  • 250 ml śmietanki do ubijania (minimum 33%)

Przygotowanie:

Do miski teflonowej wlewamy śmietanę. Po dodaniu cukru należy produkty zagotować.  Mieszaj gotujące się składniki aż do osiągnięcia 115 stopni. Ten proces powinien trwać od 5 do 7 minut. Zestaw miskę z ognia i dodaj kakao. Połącz składniki aż do uzyskania gładkiej masy.

Po upewnieniu się, że nie występują żadne grudki, dodaj masło i znowu wymieszaj. Odstaw masę do ostygnięcia. Najlepiej wstaw misę na noc do lodówki.  Kolejnego dnia ubij zawartość misy. Krem jest gotowy. Możesz go użyć do dekorowania ciast lub klejenia.

II przepis- Krem paryski z dwóch składników

Jest to często przygotowywany w domach krem, nawet jeśli nieznany pod tą nazwą.

Składniki: 

  • 250 ml śmietanki do ubijania (33% i więcej)
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

Uszykuj rondelek i wlej do środka śmietankę. Podgrzewając, dodaj posiekaną czekoladę. Rozpuszczaj czekoladę, mieszając.

Rób przerwy w mieszaniu, a kiedy zauważysz, że na bokach będą wytwarzać się bąbelki, ściągnij rondel z ognia. Ostudź całkowicie zawartość, wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Następnego dnia ubij krótko zawartość rondelka, krem jest gotowy. Możesz go użyć do ozdabiania lub wypełniania wypieków.

error: Treść zabezpieczona !!