Uniwersalny krem ​​karmelowy. Zaskoczę Cię tym przepisem na . Sekretem jest jeden składnik

Uniwersalny krem ​​karmelowy – procedura przygotowania

Sprawdź jeden z najpopularniejszych przepisów w świecie deserów. Lubisz domowy karmel? Jeśli tak, od razu możesz zrobić domowy krem ​​karmelowy, który będzie smakował wyśmienicie na każdym deserze. Można z niego zrobić domowe wietrzniki i eklery lub po prostu dodać do ciast i placków, na których ten smak będzie Ci najbardziej odpowiadał.

Składniki

  • mleko – 600 ml
  • cukier – 300 gr
  • mąka – 4 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • jajka – 4 szt
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę ze 100 ml mleka. Ubij jajka z solą w czystej misce. W rondlu z grubym dnem wymieszaj 150 g cukru z 3 łyżkami wody. Postaw na małym ogniu i gotuj w syropie, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i zrobi się złocisty.

Dodaj pozostały cukier i 500 ml mleka i ciągle mieszaj, aż mieszanina stanie się jednorodna. Do tej mieszanki stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną wcześniej z mlekiem i mieszaj, aż będzie gładka. Gotować, ciągle mieszając, aż krem ​​nieco zgęstnieje.

Dodaj wcześniej ubite jajka, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj, a następnie wyłącz ogień. Powstały krem ​​przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Możesz użyć go samodzielnie lub wymieszać z masłem lub śmietaną.

error: Treść zabezpieczona !!