Latem robię cukinię cały czas, ale nigdy bym o tym nie pomyślała: Weź młotek do mięsa i spróbuj tego – Naprawdę smaczniejsze niż kotlety.

Po nauczeniu się, jak zrobić ten przepis na cukinię, naprawdę nie potrzebuję już mięsa. Są tak pyszne, że robię je co tydzień. Warto spróbować dla każdego miłośnika cukinii czy bakłażana.

Ten przepis jest idealny do obu rodzajów warzyw.

Składniki:

  • 2 cukinie lub bakłażany
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • słonecznikowy olej roślinny

Nadzienie:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 świeży ogórek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ząbek czosnku
  • sól dla smaku).

Przygotowanie:

Umyj cukinie lub bakłażany. Usuń oba końce, obierz i pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Rozłóż plastry na blacie i poklep je lekko z obu stron młotkiem do mięsa.

Umieść plastry w plastikowej torbie. Dodaj do nich mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Zawiąż torebkę i bardzo dobrze wymieszaj warzywa i mąkę. Wbij jajka do miski. Dodaj do nich sól, pieprz i suszoną pietruszkę. Wymieszaj składniki widelcem.

Teraz weź kawałek posypanej mąką cukinii lub bakłażana i zanurz go dobrze w mieszance jajecznej. Włóż na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym i smaż na średnim ogniu, aż się ładnie zrumienią. Przygotujmy pastę serową:

włóż serek śmietankowy do odpowiedniego pojemnika. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz zmiażdżony czosnek. Jeśli chcesz, możesz też dodać szczyptę soli. Zamieszać. Gdy warzywa są dobrze upieczone, zdejmij je z patelni. Teraz posmaruj każdy kawałek pastą serową.

Wersja bez smażenia – pieczone plastry w piekarniku

Fantastyczny przepis na pyszne pieczone plastry cukinii.

Składniki:

  • 2 cukinie lub 2 bakłażany
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Skórkę cukinii pokroić widelcem. Usuwamy końce. Pokrój plastry w poprzek. Na plasterkach wykonujemy nacięcia w kształcie siatki.

Plastry przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz, dokładnie nacieramy. Odstaw na 10 minut. Do szklanej formy dodać jajka, sól, skrobię, bazylię, mielony pieprz, śmietanę. Ubij widelcem.

Plastry cukinii posmarować mąką na talerzu. Następnie zanurz je w mieszance jajecznej.

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj olejem. Kładziemy na nim plastry. Włóż cukinię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Pokrój ser i pomidory w kostkę na twardej macie. Zetrzyj czosnek na pomidorze. Wymieszać łyżką.

Rozłóż pomidor i ser na plasterkach cukinii. Umieść blachę w piekarniku na kolejne 5 minut. Przysmak z cukinii posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

Copy