Zrób raz te kotlety pożarskie, a będziesz je robić non stop: Prosty sprawdzony przepis.

Kotlety pożarskie domowej roboty są obłędnie smaczne! Istnieje mit, że tak trudno jest je przygotować samodzielnie, dzięki naszemu przepisowi przekonasz się, ze nie jest to prawdą. A rezultat z pewnością Cię zachwyci!

Składniki

  • Filet z kurczaka – 800 g
  • Chleb – 100 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Masło – 80 g
  • Bułka tarta – 6 łyżek
  • Olej słonecznikowy – 10 łyżek

Przygotowanie

Kromki białego chleba namocz w wodzie, wystarczy 10 minut. Następnie odciśnij płyn. Pokrój kurczaka  na mniejsze kawałki. Teraz zmiel chleb i mięso przez maszynę do mięsa. Włóż mięsną masę do miski, wbij jajka, a następnie wszystko wymieszaj. Teraz dodaj 1 łyżeczkę soli.

mielone klopsiki

Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Podziel je na osiem identycznych części.

mięso mielone na kotlety

Pokrój miękkie masło na taką samą ilość równych części. Kawałki powinny być podłużne. Weź jeden kawałek mielonego mięsa. Nadaj mu kształt małego placka. Weź kawałek masła i połóż na środku mięsa.

jak zrobić paszteciki ogniowe

Połącz krawędzie i uformuj kotleta. Tak aby masło było w środku mięsa.

olej kotletowy

Wsyp bułkę tartą do miski i obtocz w niej przygotowany kotlet.

panierowane kotlety

Lekko dociśnij kotlet nożem, nadając mu owalny kształt. Włóż już uformowane kotlety do zamrażarki na 20 minut. Rozgrzej olej na patelni, wyjmij mięso z zamrażarki i smaż po kilka minut z każdej strony, aby uzyskać złotą skórkę.

kotlety smażyć

Przenieś kotlety z patelni na blachę do pieczenia. Ustaw temperaturę piekarnika na 200 ° C i po prostu włóż do niej kotlety na 10 minut.

Mięso jest chrupiące ale delikatne w środku, po prostu pyszne! Takie danie można podawać z dowolną przystawką i nawet na świąteczny stół. Smacznego!

Copy