Szybki przepis na koreańskie pomidory z marchewką i papryką. Gotowe następnego dnia.

Kto nie lubi cieszyć się pysznym smakiem pomidorów zimę? Niestety nie jest to proste.

Dostępne na sklepowych półkach warzywa są w tej porze roku mało smaczne i aromatyczne. Znalazłam jednak na to sposób i dzięki temu przepisowi, w każdej chwili moja rodzina może zajadać bardzo pyszne pomidory o każdej porze roku!

Te koreańskie pomidory słynną ze swojej wszechstronności, mogą być kompletną przystawką, składnikiem pikantnych sałatek lub dodatkiem na kanapkę. Warzywa przygotowane w ten sposób mają niezapomniany aromat. Podana ilość składników powinna wystarczyć na trzy litrowe słoiki.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 5 szt. papryki
  • 0,5 szt. chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 szt. marchwi
  • 100 ml oleju
  • koperek, pietruszka, kolendra do smaku
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Do tego przepisu najlepsze będą dojrzałe, ale nie przejrzałe pomidory np. śliwkowe. Opłucz je i przekrój na pół.

Przepuść obrane marchewki przez maszynkę do mięsa (lub posiekaj za pomocą blendera) wraz z papryką i czosnkiem. Dodaj sól i cukier.

Zmiel ostrą paprykę, dodaj jej 1 łyżkę do marchewki i papryki. Wlej ocet i olej, zamieszaj. Drobno posiekaj zioła. Ułóż pomidory, zioła i marynatę w słoikach w następującej kolejności: najpierw warstwa pomidorów, potem marynata, na wierzchu zioła. Postępuj analogicznie do zapełnienia słoików, aż skończą się składniki. 

Sterylizuj słoiki z pomidorami we wrzącej wodzie przez 15 minut, następnie zwiń w ciepły koc i pozostaw do ostygnięcia.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!