Kawa w kapsułkach – jaka będzie najlepsza?

Jakie rodzaje kaw oferują producenci?

Co zawiera kapsułka? Kawa w kapsułkach zawiera najczęściej mieloną kawę, do wyboru mamy również rozpuszczalną lub zbożową. Oprócz kawy, niektóre kapsułki mają w swoim składzie dodatkowe składniki takie jak: aromaty, cukier, mleko w proszku, a nawet czekoladę. Kapsułki są szczelnie zamknięte, dlatego aromat i smak kawy nie traci na jakości.

  • Kapsułki Espresso –  mimo niewielkiej ilości otrzymuje się z niej naprawdę mocną i pobudzającą kawę.
  • Kapsułki z kawą czarną – na przykład lungo lub americano. Można ich używać do niemal wszystkich ekspresów na kapsułki.
  • Kapsułki z kawą z mlekiem (latte macchiato, cappuccino) – nie wszystkie urządzenia posiadają opcję spieniania mleka, jednak wystarczy sięgnąć po kapsułki z kawą i mlekiem w proszku, by cieszyć się smakiem ulubionej kawy.
  • Kapsułki z kawą smakową – za pomocą specjalnego ekspresu możemy przyrządzić także kawę smakową. W tym celu należy wybrać kapsułkę z kawą aromatyzowaną lub z dodatkiem czekolady. Z pewnością warto sprawdzić, które kompozycje smakowe najbardziej nam odpowiadają.
  • Kapsułki z kawą bezkofeinową – dla osób, które powinny unikać nadmiernej ilości kofeiny.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kapsułek do ekspresu?

Oprócz wyboru kawy i wariantu smakowego należy zwrócić uwagę na zasadniczą kwestię, jaką jest kompatybilność kapsułek z ekspresem. Kapsułki powinno się dobierać do posiadanego ekspresu. Korzystanie z nieodpowiednich kapsułek może spowodować awarię urządzenia.

Warto również zwrócić uwagę na opakowania z jakich wykonane są kapsułki. Ostatnio na rynku pojawiły się takie, które można wyrzucać do pojemnika na bioodpady lub przeznaczyć na kompost (kapsułki Moving Beans). Rozkładają się już w ciągu 12-16 tygodni. Sprawdź czy kapsułki posiadają certyfikaty np. Rainforest Alliance i UTZ, przyznawane produktom pochodzącym ze sprawdzonych źródeł. Zwróć także uwagę czy producent dba o środowisko naturalne, klimat i przestrzeganie praw pracowników.

Kawa w ziarnach

Kawa ziarnista charakteryzuje się głębokim aromatem. Do jej  najbardziej popularnych rodzajów należą: Arabica oraz Robusta. Arabica jest najczęściej uprawiana, mimo że jej krzewy są bardziej wymagające w uprawie. Zawiera mniej kofeiny i jest droższa od Robusty, która za to częściej staje się składnikiem mieszanek.

Kawa mielona

Jak powstaje kawa mielona? Ziarna kawy są wypalane, a następnie mielone. Można ją parzyć na wiele sposobów: w ekspresie, w papierowych filtrach lub po prostu poprzez zalanie wrzątkiem. Kawa mielona sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi i domowych imprez, kiedy nie masz pewności czy gospodarz posiada młynek do kawy.

Jak wybrać najlepszą kawę? Przed zakupem warto zasięgnąć opinii innych – na przykład sprawdzając dostępne na różnych portalach aktualne rankingi.

error: Treść zabezpieczona !!