Smażony wigilijny karp. Od lat go w ten sposób przygotowuje. Każdy przy stole się zajada.

Smażony karp najlepiej smakuje oczywiście na wigilię. Tajemnicą sukcesu tego dania jest nie za duża ryba oraz dobrej jakości masło. Smażony karp może być naprawdę bardzo smacznym daniem. Spróbuj karpia smażonego na maśle klarowanym!

Składniki:

  • filety ze skórą lub dzwonka świeżego karpia
  • masło klarowane lub ewentualnie olej do smażenia
  • mąka
  • sól, pieprz
  • mleko – do moczenia karpia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jak zrobić karpia smażonego na klarowanym maśle?

Oczyść rybę, oskrob łuski, następnie umyj i osusz dokładnie karpia. Jeżeli masz całego karpia podziel go na dzwonka krojąc w poprzek dużym ostrym nożem.

Gotowe, osuszone dzwonka dokładnie posól oraz popieprz i obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło.

Karpia smaż około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania smakowitej złocistej chrupiącej skórki.

Jeżeli dysponujesz dużym karpiem, namocz przez godzinę pokrojoną rybę w mleku. dzięki temu karp smażony na klarowanym maśle będzie delikatny i nie będzie miał aromatu jeziora.  Smacznego!

 

error: Treść zabezpieczona !!