Karkówka wieprzowa z przyprawami. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Składniki

  • 4 grubsze plastry karkówki
  • smalec
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • przyprawy do smaku ( tymianek, imbir, rozmaryn, jałowiec, gałka muszkatołowa)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka ketchupu
  • bulion do fastrygowania lub woda i bulion sypki

Proces przygotowania

Plastry mięsa naciąć około 4 razy wzdłuż krawędzi, aby się nie zwijały, lekko postukać, doprawić solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj plastry mięsa i pozwól im się zaparzyć.
Doprawić do smaku, dodać ketchup lub puree i cukier, przewrócić i zalać gorącym bulionem.

Dusić pod zamkniętą pokrywką, od czasu do czasu podlewając, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć liść laurowy i przyprawy, jeśli włożysz je w całości, możesz odłożyć mięso i przecedzić sos. W razie potrzeby zagęścić bulionem i krótko zagotować, doprawić solą i podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub knedlami.

Dodaj sałatkę do smaku, ja miałam świetną świeżą rzymską z ogródka sąsiada. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!