Pyszne lekkie kotleciki z kapusta. Nie trzeba smażyć na oleju – Jem i chudnę

Każdy dbający o odpowiednią wagę ciała, unika ciężkich, wysokokalorycznych dań. Kotleciki, które chcemy polecić to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo, a po zjedzeniu nie obawiać się wzrostu wagi.

Niskokaloryczne, nie wymagające smażenia na oleju, bez dodatku chleba czy bułki, są świetnym wyborem dla każdego. Z podanego przepisu można wykonać około 12 kotletów.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego. Najlepiej mięsa z kurczaka.
  • 200 g białej kapusty
  • 80 g twarogu
  • jedno jajko
  • pół pęczka koperku
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki chmiel suneli
  • odrobina czarnego pieprzu i soli – do smaku
  • inne przyprawy, w zależności od indywidualnych upodobań

Przygotowanie

Na początku, należy wymieszać w misce mielone mięso z solą, pieprzem, czosnkiem i chmielem suneli. W osobnym pojemniku mieszamy twaróg z jajkiem i dodajemy do mięsa. Należy także dodać do mięsa poszatkowaną kapustę i pocięty koperek, a także, ewentualnie, inne przyprawy, które wybraliśmy.

Wszystkie składniki jeszcze raz trzeba bardzo dokładnie wymieszać. To ważne m.in. z uwagi na przyprawy. by w równych ilościach znalazły się w każdej części kotletów. Kotlecików nie trzeba smażyć na oleju. Z powodzeniem można je piec w piekarniku.

W tym celu, na początku trzeba przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Kotleciki należy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, więc do takiej temperatury należy rozgrzać piekarnik.

Same kotleciki formujemy ręcznie i układamy na blaszce tak, by nie stykały się ze sobą. Po pół godzinie pieczenia i przestygnięciu są gotowe do spożycia.

error: Treść zabezpieczona !!