Najprostszy sposób uprawy boczniaków w domu. Już nie kupuje grzybów w sklepie
Boczniaki są bogatym źródłem potasu, cynku, żelaza, fosforu, białek i węglowodanów. Grzyby te poprawiają pracę jelit, zwiększają odporność oraz usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu. Jeśli jesz tylko 1 boczniaka dziennie przez 2 miesiące, możesz obniżyć poziom cholesterolu o 33% !
Aby uprawiać boczniaki samodzielnie, nie musisz być specjalistą od uprawy grzybów. Wszystko czego potrzebujesz to znajomość technologii i zgodność z zasadami bezpieczeństwa.
Potrzebujemy do tego samej grzybni (grzybni) i gleby (substratu).
Przygotowanie gleby
Jako podłoże odpowiednie są słoma jęczmienna, łuska gryki, kolby kukurydzy lub łuska słonecznika. Nie warto brać wiórów i trocin: raczej trudno jest wyhodować na nich grzyby. W sumie będziesz potrzebować 8-10 kg zmiażdżonych surowców.
Aby gleba była miękka, sprężysta, zwilżona i wolna od pleśni, przed sadzeniem potraktuj ją gorącą parą. Następnie zalej gorącą wodą i gotuj przez godzinę, a następnie umieść pod prasą i ostudź do 25 stopni.
Przygotowanie grzybni i sadzenie grzybów
Grzybnię można kupić w każdym gospodarstwie uprawiającym grzyby na dużą skalę. Do pierwszego sadzenia wystarczy 1 kg grzybni – można z niej wyhodować do 5 kg boczniaka.
1. Przed ułożeniem grzybni zdezynfekuj wszystkie powierzchnie robocze. Wymieszaj grzybnię z podłożem, 0,5 cm grzybni na każde 5 cm ziemi.
2. Umieść mieszaninę w plastikowej torbie o objętości 10–15 kg (możesz podzielić glebę na 2 worki po 5 kg). Z każdej strony wykonaj cięcia o długości 0,5–1 cm za pomocą sterylnego noża.
3. Zawiąż torbę i umieść ją pionowo, aby tlen wydobywał się ze wszystkich stron – najlepiej zawiesić go na haku przymocowanym na suficie. Przestrzegaj zasady aby w pomieszczeniu nie było więcej niż 22 stopnie.
4. Okres inkubacji trwa 10-15 dni. W tym czasie gleba się rozgrzeje i wypełni się zarośniętą grzybnią. Przed pojawieniem się grzybów konieczne jest spryskanie worków wodą. Ale nie powinieneś wietrzyć pomieszczenia: grzyby potrzebują pewnego poziomu wilgotności i dwutlenku węgla.
5. Poczekaj na pierwszą falę uprawy, a następnie przestrzegaj 4 warunków : często podlewaj do 2 razy dziennie, wietrz pomieszczenie do 4 razy dziennie, obniż temperaturę do 10 stopni i pilnuj aby miały światło przez 8-godzinne.
6. Po 14 dniach poczekaj na drugą falę. Łącznie będzie ich 4, ale dwie pierwsze dają 75% plonu. Kiedy bloki przestaną przynosić owoce, wymień je, a zawartość możesz wykorzystać jako nawóz.
Wymagania dotyczące pomieszczenia do uprawy boczniaków
1. Do hodowania grzybów odpowiednie są szklarnie lub piwnice z dobrym oświetleniem. Nie polecamy uprawy boczniaków w mieszkaniu. Grzyby wydzielają alergiczne zarodniki, które powodują kaszel i mogą wywoływać astmę. Ponadto do wzrostu potrzebują zwiększonego poziomu wilgotności, a to jest obarczone pojawieniem się pleśni.
2. Nie przebywaj w pokoju z grzybnią dłużej niż 2 godziny. Noś maskę oddechową lub gazę podczas przebywania w pomieszczeniu.
3. Nie pozwól, aby grzyby zgniły i terminowo rób zbiory.
Poznaj tę prostą technologię i zadowól swoją rodzinę świeżymi grzybami przez cały rok! Jeśli podobał Ci się ten artykuł, zapisz go i udostępnij znajomym!