Trę marchewki, dodaję jajka i piekę w ten sposób 2 razy w tygodniu: Idealny lekki obiad, dla Pań dbających o linię.

Doskonała i bardzo smaczna uczta na wizytę gości lub lekką, rodzinna kolację. Koniecznie spróbuj, ten przepis jest już hitem w mojej rodzinie.

Potrzebujesz:

  • marchewka – 600 g
  • jajka – 5 szt.
  • czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • masło – 10 g
  • olej

Nadzienie:

  • twardy ser – 300 g
  • majonez – 3-4 łyżki
  • czosnek – 3-4 ząbki

Przygotowanie:

Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Wlej odrobinę oleju na patelnię i dodaj masło. Następnie smaż przez chwilę, a potem duś pod przykryciem przez 15 minut.

Przełóż duszone marchewki do miski i pozostaw do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek, dodaj żółtka do marchwi, dodaj również czarny pieprz, wymieszaj. Białka włóż do osobnego pojemnika, posól i ubij na sztywno.

Dodawaj porcjami białka do masy marchwi, delikatnie mieszaj od góry do dołu. Przelej ciasto do foremki pokrytej papierem do pieczenia, wygładź szpatułką po całej blaszce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj nadzienie – do miski włóż starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i dobrze wymieszaj.

Gotowe nadzienie rozprowadź po marchewkowej bazie, zawiń w roladę i włóż do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie wyjmij i pokrój na kawałki. Gotowe!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!