Jeśli próbowaliście już kiedyś bez powodzenia wyhodować w domu własny imbir w doniczce koniecznie musicie spróbować tego sposobu.

Obecnie bardzo popularne jest ekologiczne hodowanie warzyw w swoim domu.

Między innymi świetnym warzywem jest imbir w doniczce. Warto zatem wiedzieć, jakie są potrzebne składniki do tego, by wyhodować samodzielnie imbir w doniczce.

Składniki:

  • większa doniczka,
  • ciepła woda,
  • nowe podłoże,
  • kawałek imbiru (dobrze, gdy korzeń ma około 5 cm).

Przygotowanie:

Na początku trzeba imbir pomoczyć przez noc w ciepłej wodzie. Następnie rano należy wyciągnąć warzywo i wsadzić do wcześniej przygotowanej doniczki z nowym odżywczym podłożem, które również można kupić w sklepie ogrodniczym.

Bardzo ważną rzeczą jest  to, by zwrócić uwagę, aby nad korzeniami w ziemi znajdowało się 3-5 centymetrów ziemi. Tak zwane pryszcze muszą być skierowane do góry. Ostatnim krokiem jest postawienie doniczki z imbirem w ciepłe miejsce, może to być parapet nad grzejnikiem lub półka w kuchni.

Warto również pamiętać o regularnym podlewaniu warzywa, co jest niezmiernie ważne i potrzebne do tego, aby imbir mógł prawidłowo się rozwijać. Podłoże nie powinno nigdy wyschnąć, gdyż wtedy warzywo może tracić swoje właściwości i zacznie schnąć, co w konsekwencji sprawi, że będzie ono do nieodratowania.

Po kilku tygodniach regularnego podlewania zaczynają pokazywać się pierwsze zielone pędy, a za trzy lub cztery miesiące będzie można używać imbiru w kuchni do przygotowywania różnego rodzaju potraw.

Dlatego też dobrze jest posadzić imbir w doniczce zimą, dzięki czemu będzie on idealnie dojrzały na wielkanocny barszcz lub inną wiosenną potrawę. Dobrze jest też wspomnieć, że od maja do września można trzymać imbir na balkonie lub na tarasie.

error: Treść zabezpieczona !!