Jak ugotować idealny ryż. Jest pewien sekret, który wam zdradzę

Ryż to najprawdopodobniej jeden z najchętniej wybieranych dodatków do dań, szczególnie tych warzywnych. Jest popularnym dodatkiem dla dzieci, ze względu na chociażby brak glutenu i minimalną ilość soli.

Sprawdza się też dla osób, które muszą być na specjalnej diecie, na przykład tej bezglutenowej. Odmian ryżu jest bardzo dużo i warto z nimi eksperymentować, by rozsmakować się w tym dodatku do warzyw, mięsa, a nawet do deserów!

Chcesz się dowiedzieć, jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie najsmaczniejszego ryżu?

SKŁADNIKI:

  • 400 ml wody (do ugotowania ryżu)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj ryż, a następnie włóż go do dużej, głębokiej miski i zalej wodą. Po dokładnym wymieszaniu ziaren ryżu rękami wylej wodę. Powtarzaj te czynności tak długo, aż woda będzie całkiem czysta.

Umyty dokładnie ryż zalej zimną wodą, po czym zakryj miskę ręcznikiem papierowym albo ścierką. Odstaw na 2 godziny minimum. Dobrym pomysłem jest namoczenie ryżu dzień wcześniej w nocy albo rano, by wieczorem można już zjeść go na obiadokolację.

Wodę po namoczonym ryżu wylej, a potem dokładnie umyj ziarna raz jeszcze. Po tej procedurze umieść ryż najlepiej w garnku o grubym dnie, ewentualnie na patelni i zalej go wodą.

Ryż gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu, dodając sól i masło. Następnie przykryj ryż przykrywką, zgaś ogień i pozostaw tak garnek z ryżem na ok. pół godziny.