Idealne żeberka jak z restauracji: Przygotuj je zgodnie z tym przepisem, a Twój mąż Ci podziękuje

Dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek mam dziś świetny przepis. Mięso pięknie oddziela się od kości i jest tak pyszne, że każdy pokocha jego smak!

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg żeber wieprzowych
  • sól 1,5 łyżeczki
  • czarny pieprz do smaku
  • suszony czosnek do smaku
  • rozmaryn do smaku

Na marynatę:

  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowane:

Umyj żeberka i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Posól z obu stron, dopraw pozostałymi przyprawami.

Przykryj blachę folią i umieść na niej mięso. Żeberka piecz około 30 – 40 minut w temperaturze 200 ° C. Następnie wyjmij blachę, posyp mięso rozmarynem, zawiń w dwie warstwy folii i piecz kolejne 50 – 60 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. W małym garnku wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj i gotuj około 5 minut.  Po upływie czasu pieczenia odwiń żeberka z folii i posmaruj sosem. Na koniec piecz mięso bez przykrycia przez około 10-15 minut w temperaturze 180 ° C. 

Gotowe. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!