Nie znajdziesz lepszego mięsa na świąteczną ucztę: Przygotuj ten suszony schab, a będziesz zachwycona.

Zbliża się okres świąteczny, kiedy to lubimy obdarowywać naszą rodzinę i przyjaciół najlepszymi przysmakami. 

Na stołach stoją również platery, które są kolorowe, pyszne i miłe dla oka. Nie przegap tego specjalnego przepisu na polędwicę wieprzową, bo to prawdziwy przysmak!

To mięso według przepisu będzie prawdziwą gwiazdą dań na talerzu. Chcesz wiedzieć, jaki jest przepis?

Jest suszone przyprawione mięso, które cieszy się ogromną popularnością na świecie i jest kochane w wielu zakątkach świata. Mam ten przepis od mojej cioci i tak nam się spodobał, że zawsze robimy go na święta.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 1 kg soli
  • zmielony czarny pieprz
  • pieprz czerwony mielony
  • suszony czosnek
  • mielona kolendra
  • vegeta

Przygotowanie:

Do miseczki wsyp do niego pół kilograma soli.

Połóż cały schab na soli. Przykryj drugą połową soli. Miskę dobrze przykryć folią aluminiową.

W ten sposób pozostawiamy mięso w soli w chłodnym miejscu na 3 dni. Sprawdzaj mięso co 12 godzin. Jeśli to konieczne, ponownie posyp solą.

Po 3 dniach wyjąć mięso z soli i umyć. Wkładamy do garnka. Zalej zimną wodą.

Pozostaw mięso w zimnej wodzie na 3-5 godzin, zmieniając wodę co pół godziny. Do miski wsyp suszony czosnek, mielony czarny pieprz, czerwoną paprykę, vegetę, mieloną kolendrę. Wszystko dobrze wymieszaj.

Wyjąć mięso z zimnej wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie kładziemy je na blacie. Całość dokładnie posmarować przygotowaną mieszanką przypraw tak, aby pokryła się ze wszystkich stron.

Mięso zawinąć w gazę, obwiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie do wyschnięcia. Możesz go wysuszyć np. w kuchni przy otwartym oknie.

Wszystko gotowe. Po tym czasie wystarczy rozpakować i pokroić mięso. Smacznego!