Teraz, gdy jest sezon na truskawki, zrobiłam dwie tace z truskawkami. To ciasto jest również doskonałe z owocami z puszki i mrożonymi. W przypadku owoców z puszki zalecam ograniczenie cukru.
W tym bąbelku użyłam truskawek, ale można wybrać dowolne inne owoce (świetny jest też np. rabarbar). W sezonie używam świeżych, a zimą mrożonych i konserwowych. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości.
Pozostaw do wyschnięcia i obtocz w gładkiej mące przed dodaniem do ciasta. Ten stary polepszacz służy do tego, aby owoce nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Ubij jajka z cukrem w misce, aż się spieni.
Mam tendencję do zmniejszania odrobiny cukru granulowanego i dodawania dodatkowego opakowania cukru waniliowego – wtedy bąbelki pięknie pachną. Dodać płynne składniki. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Otrzymamy miękkie i gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na mniejszą wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć świeże truskawki obtoczone w mące. Piekarnik nagrzany do 160 stopni (lub temperatury w jakiej zwykle pieczemy ciasta) Piec około 30-40 minut.
Last Updated on 14 czerwca 2023 by admin