Gulasz wieprzowy. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Gulasz wieprzowy – procedura przygotowania

Gulasz jest stosunkowo popularną potrawą w gastronomii. Najczęściej gotuje się go z wołowiny, ale smaczna jest też wieprzowina. Jego wariacje są niezliczone wśród szefów kuchni. Tym razem przedstawiamy przepis na szybki i smaczny gulasz wieprzowy, który świetnie sprawdzi się zarówno z knedlami, jak i ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • łopatka wieprzowa – 500 gr
  • cebula – 200 gr
  • przecier pomidorowy – 70 ml
  • olej słonecznikowy – 50 ml
  • zwykła mąka – 20 gr
  • woda – 700 ml
  • liść laurowy – 2 szt
  • sól – do smaku
  • mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie

Najpierw oczyść łopatkę wieprzową, a następnie pokrój ją w mniejsze kostki. Następnie w dużym garnku rozgrzać trochę oleju słonecznikowego i szybko podsmażyć na nim wieprzowinę. Gdy nabierze złotego koloru, posyp je mąką i smaż przez kolejne pięć minut.

W kolejnym etapie do garnka wlewamy gorącą przegotowaną wodę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i przecier pomidorowy i po wymieszaniu gotujemy na średnim ogniu. Nie zapomnij również obrać i posiekać cebuli, która trafi do gulaszu w tym kroku. Na koniec zamknij garnek pokrywką i gotuj składniki razem przez trzydzieści do czterdziestu minut.

W tym czasie mięso dobrze zmięknie, a smaki idealnie się połączą. Jeśli chcesz, aby były bardziej intensywne, gotuj gulasz powoli na małym ogniu przez około dwie do trzech godzin. Gotowany gulasz idealnie smakuje z knedlami lub klasycznym chlebem na zakwasie. Powierzchnię można posypać drobno posiekaną cebulą.

Jeśli lubisz makaron, z nim też będzie pysznie. Mięso wieprzowe można oczywiście zastąpić w przepisie kawałkiem wołowiny, co jest częstsze przy przygotowywaniu gulaszu. Smacznego!

Copy