Goździkowiec korzenny to drzewo, któremu zawdzięczamy znaną nam przyprawę – goździki. Codziennie żuj 2 goździki przed snem i wreszcie odpocznij.

Goździki to tak naprawdę suszone pąki goździkowca korzennego, który jest drzewem wiecznie zielonym.

Są przyprawa którą pewnie każdy z nas ma w swoim domu. Stosowana jest zazwyczaj zimą, kiedy jest dodawana do grzanego wina. Wykazano, że goździki znajdują swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Możne je również stosować w medycynie, ponieważ pomagają w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Dlaczego warto żuć goździki?

  • eliminują skurcze żołądka,
  • odświeżają zapach eliminując bakterie w jamie ustnej,
  • stymulują wydzielanie soków trawiennych,
  • eliminują stres co może przynieść korzyści układowi nerwowemu,
  • zwiększają apetyt,
  • ułatwiają trawienie pokarmu,
  • walczą z bakteriami i patogenami w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym,
  • profilaktyka wielu chorób zapalnych, bólu gardła oraz grypy.

Goździki a zdrowa wątroba

Wątroba jest narządem bardzo ważnym w naszym organizmie. Odpowiada za funkcje metaboliczną, magazynującą, filtracyjną i detoksykacyjną.  Eugenol, który jest obecny w olejku goździkowym poprawia pracę wątroby.

Produkcja soków trawiennych

Goździki posiadają korzystne działanie w leczeniu chorób wątroby, przewodu pokarmowego, stanów zapalnych okrężnicy i wzdęć. Goździki stymulują produkcje soków trawiennych, dzięki czemu są przydatne dla osób, które cierpią na zapalanie żołądka czy problemy z wydzielaniem kwasu żołądkowego.

Aby pobudzić trawienie wystarczy żuć 1-2 główek goździków przez 15 minut przed posiłkiem.
Należy przy tym pamiętać, że goździków powinny unikać osoby, które cierpią na wrzody żołądka i wzmożone wydzielanie kwasu żołądkowego.

Usuwanie stresu i nerwowości

Goździki mają silne działanie uspokajające. W medycynie wytwarza się z nich łagodne środki działające uspokajające i wyciszające. Wystarczy zjeść jeden goździk tuż przed snem, a poziom stresu spadnie tym samym poprawi się jakość snu.

Dodatkowo spożywanie goździków przed snem przyczynia się do pozbycia z jamy ustnej bakterii, uspokojenia się i usunięcia bólu czy napięcia, które uniemożliwiają dobry odpoczynek. Uspokajające właściwości ma również sam zapach goździków.

Zdrowe kości i stawy

Mangan, flawoidy i eugenol to pierwiastki zawarte w goździkach, które wspomagają zdrowe kości i stawy. Substancje te przyczyniają się do tworzenia składników tworzących kości, zwiększających gęstość kości, oraz pozwalają wchłaniać minerały niezbędne dla kości.

Zdrowa skóra

Goździki również polecane są dla osób mających problemy skórne. Swoim działaniem redukują stany zapalne. łagodzą trądzik czy poprawiają koloryt skóry na skutek lepszego ukrwienia co przekłada się na lepsze dotlenienie tkanek.

Aby pozbyć się owrzodzeń skóry zaleca się nałożyć jedną kroplę skoncentrowanego olejku z goździka na dotknięty obszar. Kojące mogą też się okazać kąpiele z olejkiem goździkowym. Należy pamiętać, aby był to produkt do stosowania na skórę.

Przeciwutleniacze

Polifenole to związki organiczne, które możemy odnaleźć w roślinach. Są one naturalnymi przeciwutleniaczami oraz niszczą wolne rodniki w naszym organizmie. Goździki są jednym z najskuteczniejszych źródeł pożywienia dla polifenoli. Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, poprawiają elastyczność i funkcjonowanie tętnic przedłużając przy tym życie.

Regulacja cukru we krwi

Goździki działają w organizmie jak insulina, dlatego są polecane dla osób, które mierzą się z problemami cukru we krwi. Pomagają przywrócić równowagę i utrzymywać kontrolę nad poziomem cukru we krwi oraz przenieść nadmiar cukru z krwi do komórek.

Jak używać goździków

Aby zapewnić sobie zdrowie układu sercowo- naczyniowego można przyrządzić specjalne wino, które zasmakuje wielu osobom. Jednak należy przyrządzić je według specjalnego przepisu. Aby działanie goździków było skuteczne należy stosować go regularnie przez kilka tygodni, dawkując sobie go tylko po łyżeczce!

Składniki:

  • pół litra czerwonego wina dobrej jakości,
  • 5 całych goździków,
  • opcjonalnie pół łyżeczki mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

Do butelki wlej pół litra wina, dodaj pięć goździków oraz cynamon. Zamknij butelkę, delikatnie wymieszaj i odstaw ją na trzy tygodnie do ciemnego i chłodnego miejsca. Po tym czasie tak sporządzone wino można spożywać. Nie należy przekraczać zalecanej dawki jednej łyżeczki do herbaty do trzech razy dziennie.

Należy zwracać uwagę na to jakie goździki się kupuje, nie można wybierać zbyt suchych pąków. W takim produkcie może występować znikoma ilość przydatnych i zdrowotnych olejków. W łatwy sposób można sprawdzić jakość przyprawy, umieszczając goździki w szklance wody.

Dobre goździki uniosą się pionowo lub powoli będą opadać na dno. Goździki utrzymujące się na wodzie poziomo nie zawierają wiele olejków eterycznych i swoich zdrowotnych właściwości.

error: Treść zabezpieczona !!