Gniazda mięsne „Kilimanjaro” – Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Bardzo smaczne danie, koniecznie zapisz ten przepis.

Pyszne gniazda mięsne z nadzieniem w postaci puree ziemniaczanego z serem. Po prostu przyrządź i częstuj innych swoim nowym popisowym daniem!

Składniki: 

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  •  jajko
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • połowa pęczka pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • koperek, dla dodania smaku
  • 4 ziemniaki
  • 40 g  masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g twarogu
  • 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

Sposób przygotowania: 

Na początku należy obrać cebulę oraz zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na drobno. Następnie wymieszać ze sobą mięso mielone z warzywami. Dodać mąkę, jajko, olej, tymianek, paprykę posiekaną wcześniej pietruszkę oraz 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Mięsu należy wymieszać rękami.

W drugim etapie trzeba nasmarować ręce olejem roślinnym i oderwać kawałek stworzonej w poprzednim punkcie masy. Zwinąć go w kulkę i położyć na blaszce do pieczenia. Tą czynność należy powtórzyć z resztą masy. Palcami zrobić rowek po środki każdej zrobionej kulki. W ten sposób stworzy się tytułowe gniazdo. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie po ostudzeniu dodać masło, łyżeczkę soli, mleko, gałkę muszkatołową. Ugnieść na puree i dodać twaróg. Następnie całość wymieszać.

Połączyć koncentrat pomidorowy z wodą i połową łyżeczki soli. Te składniki stworzą sos, który następnie należy polać gniazda mięsa w taki sposób, aby przykrył on cały spód formy. Później napełnić mięso tłuczonymi ziemniakami.

Startym serem posypać danie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 25 minut. Gotowe danie można posypać koperkiem dla smaku. Bon appetit!