Tak przygotowana galareta idealnie gęstnieje – bez gotowania przez wiele godzin
Jak dobrze wiemy, najlepiej smakują produkty wykonane we własnym zakresie. Galareta zakupiona w sklepie zawsze będzie odbiegać jakością od tej przygotowanej samodzielnie.
Mimo iż jest do dość długi proces, można wykonać go nieco szybciej. Paradoksalnie z niewielkiej ilości składników możemy otrzymać, aż kilogram galarety. Jest to zatem połączenie ekonomiczności z niewielkim nakładem pracy.
Do wykonania przepisu będziemy potrzebowali następujących składników:
- 3 udka z kurczaka
- ząbki czosnku (4-5 sztuk)
- 1/2 cebuli
- 20 g żelatyny
- pieprz czarny
- marchew
- liść laurowy
- sól
Umieszczone, oczyszczone w garnku udka z kurczaka zalewamy litrem wody. Czekając, aż woda z mięsem się zagotuje, zabieramy się za warzywa. Marchew i cebulę kroimy na duże kawałki. Dwa ząbki czosnku kroimy na pół.
Gdy mięso się zagotuje, usuwamy zgromadzoną pianę i dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 90 min. W tym czasie umieszczamy żelatynę w 1/2 szklanki wody (czekamy do spęcznienia).
Gdy mięso się zagotuje, odstawiamy je do ostygnięcia, aby móc usunąć kości z udek i podzielić mięso na włókna. Odcedzony bulion wlewamy ponownie do garnka, dodając żelatynę. Naczynie stawiamy ponownie na małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny. Następnie dodajemy sól i pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.