Obłędny smak: Kurczak po francusku na szybko z piekarnika.

Uwielbiam robić tego kurczaka na obiad gdy mam mało czasu. Mięso jest soczyste i delikatne a przygotowuje się go ekspresowo! Moi goście zawsze proszą o zdradzenie im tego pysznego przepisu.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka jogurt lub kwaśnej śmietany
  • mielony czarny pieprz, sól do smaku
  • przyprawy do smaku (bazylia, rozmaryn, majeranek)

Aby zrobić piersi po francusku na poziomie profesjonalnego szefa kuchni, musisz znać kilka sztuczek. Aby uzyskać lepszy smak należy zetrzeć cebulę, a nie kroić w plastry, jak w tradycyjnej recepturze.

Najlepsze przyprawy do kurczaka i sera to bazylia, majeranek, rozmaryn i czarny pieprz. Ważne jest, aby nie przesuszyć mięsa w piekarniku aby było jak najbardziej soczyste – uważnie obserwuj je w piekarniku.

PRZYGOTOWANIE

Potnij filet z kurczaka na cienkie plasterki i dobrze rozbij. Ostrożnie opłucz każdy kawałek.

mięso w piecu francuskim

Roztrzep jajko, posmaruj nim kurczaka. Posól i popieprz mięso, dodaj resztę przypraw.

Francuskie mięso z kurczakiem

Pokrój pomidory na cienkie plasterki, cebule pokrój w pierścienie, możesz zetrzeć też cebulę na drobnej tarce.

Zetrzyj ser.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub nałóż na nią pergamin.

Umieść kurczaka na blasze do pieczenia, na wierzchu połóż cebulę, a następnie cienkie plasterki pomidorów.

Francuskie mięso bez majonezu

Posmaruj pomidory jogurtem lub kwaśną śmietaną.

mięso w języku francuskim zdjęcie krok po kroku

Posyp tartym serem.

dietetyczne mięso francuskie

Piecz do momentu, aż ser będzie miał złoty kolor – powstanie rumiana skórka, której nie da się nie kochać!

mięso w piecu francuskim

W północno-wschodniej Francji, przygotowują podobną potrawę, ale bez sera. Ma ona jeszcze jeden kluczowy składnik: ostatnia warstwa to grube plasterki gruszek!

Szczerze mówiąc, nie eksperymentowałam z gruszkami, ale jabłka lub ananasy myślę, że doskonale uzupełnią smak soczystego kurczaka z serem. Wystarczy umieścić pokrojony owoc na serze przed wstawieniem go do piekarnika. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!