Faszerowane kapelusze – Tak dobrej przekąski dawno nie jadłam – Hit każdego przyjęcia. Koniecznie zapisz przepis

Każdy z nas przeżył pewnie wiele niezręcznych chwil. Takie zdarzają się nierzadko podczas rodzinnych posiłków.

Pamiętasz tę nieprzyjemną chwilę, gdy goście siedzą przy stole, zapada niezręczna cisza, którą próbujesz zabić dowcipem, biegając w międzyczasie co chwila do kuchni, podgrzewając lub kończąc robić obiad? Taką niezręczną sytuację można rozładować, podając przystawkę. Wiadomo przecież – jak człowiek głodny to i zły!

Zaznaczę tutaj, że przepis ten doskonale sprawdzi się również jako danie główne! Jest sycące i zadowoli podniebienia wszystkich domowników, nawet tych najbardziej krytycznych.

Przepis na przystawkę / danie główne – Faszerowane Kapelusze

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 500 g dużych pieczarek
  • 1,5 łyżeczki masełka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki tartej mozzarelli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik, nie włączając przy tym termoobiegu, do 180 stopni Celsiusza. W międzyczasie przygotuj pieczarki – umyj je dokładnie i obetnij nóżki i posiekaj je dokładnie.

Posiekaj drobno cebulkę. Następnie usmaż posiekane nóżki – na patelnie dodaj masełko, potem pieczarki i cebulkę. 

Teraz zajmiemy się mięsem. Przełóż je do miski i bardzo dokładnie wymieszaj z przyprawami, natką pietruszki i bułka tartą. Do tego dodaj podsmażoną już cebulkę z pieczarkami i wymieszaj. Dodaj według własnego uznania odpowiednią ilość soli i pieprzu. Oto nasz farsz.

Przygotowane wcześniej kapelusze wypełniamy farszem. Nie żałujcie go, usypcie jego kopiec 🙂 Następnie układamy gotowe pieczarki na blaszkę i włóż do piekarnika. Piecz je dwadzieścia minut.

Po upływie tego czasu, posyp wierzch serem i wstaw na kolejne dziesięć minut. Kiedy ser się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i, dla dekoracji, posyp natką pietruszki. I gotowe!

Wskazówki:

+ Rodzaj mięsa możesz wybrać dowolnie w zależności od preferencji! Każda będzie bardzo dobrze pasować do naszych pieczarek!

+ Jeśli nie lubisz mozzarelli, możesz użyć swojego ulubionego, na przykład Goudy lub Morskiego. Parmezan również sprawdzi się idealnie. Ale przy parmezanie musisz uważać na sól. Dodawaj jej ostrożnie, ponieważ parmezan sam w sobie jest słony.

+ Polecam użyć mięsa wołowego. Podczas pieczenia puści sok, który przeniknie do pieczarki. Nada mu to nieziemski smak i aromat.

  • Gotowanie – 30 minut
  • Przygotowanie – 15 minut
  • Danie gotowe do podania – 45 minut
  • Kalorie – 150 kcal
  • Liczba porcji – 5 porcji

error: Treść zabezpieczona !!