Faszerowane papryki z mięsną mieszanką zapiekaną na warzywach. Ten przepis to pierwsza klasa

Papryka faszerowana po turecku z mieszanką mięsną zapiekaną na warzywach – sposób przygotowania

Ten przepis na faszerowaną paprykę wyróżnia się tym, że zawiera wszystkie składniki samej potrawy, czyli mięso, dodatek i sałatkę z pieczonych warzyw. Po upieczeniu całe mieszkanie będzie cudownie pachniało zalanymi słońcem dalekimi Bliskim Wschodem, skąd pochodzi to danie.

Do faszerowanej papryki

  • mielona wołowina – 300 gr
  • cebula – 1 szt
  • ryż – 100 gr
  • świeża pietruszka i koperek lub inne zioła – do smaku
  • koperek – do smaku
  • sól – do smaku
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • mielony kminek – pół łyżeczki
  • świeża słodka papryka – 4 szt
  • ser – 100 gr

Do mieszanki warzywnej

  • olej roślinny – 30 ml
  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 1 szt
  • papryka – 2 szt
  • ogonki z kapusty pekińskiej – 3 szt
  • pomidor – 1 szt
  • czosnek – 3 ząbki lub do smaku
  • pasty pomidorowe – 1 łyżeczka
  • woda – 300 ml

Przygotowanie

Mięso mielone przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekaną cebulę, ugotowany ryż i posiekane świeże zioła. Posyp solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, mieloną kolendrą i mielonym kminkiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Papryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pozostałe nasiona. Zostaw stoper na miejscu. Napełnij każdą połowę papryki mieszanką mięsną.

Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, rozgrzej ją i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie paski. Pozwól mu zeszklić się i dodaj grubo startą marchewkę. Smażyć razem przez około 4 minuty, aż marchewka zmieni kolor na jasnożółty. Pokrój dwie papryki w cienkie paski i dodaj je na patelnię z warzywami.  Kontynuuj mieszanie, aż papryka się lekko zrumieni.

Posyp je solą i pieprzem i smaż dalej. Pokrój ogonki kapusty pekińskiej w średniej wielkości kwadraty, dodaj je do mieszanki warzywnej na patelni i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory i pokrojony w plasterki czosnek i smażymy jeszcze kilka minut, często mieszając. Wlej wodę na mieszaninę na patelni, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Przełóż gotową mieszankę do naczynia do zapiekania i rozprowadź na całym dnie. Faszerowane papryki układamy na warzywach, blachę wykładamy mokrym i pogniecionym papierem do pieczenia i układamy na niej kawałek folii aluminiowej. Tak przygotowane naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec przez około 40 do 45 minut.

Po 45 minutach pieczenia odkryj blachę i posyp papryki startym serem, który lubisz. Następnie ponownie włóż je z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie przez kolejne 10 minut, aby ser na powierzchni się rozpuścił i zrobił się lekko czerwony.

Upieczone faszerowane papryki podawaj na talerzu z gałką warzywnej mieszanki, udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i posyp świeżo posiekanymi ziołami.

Smacznego!

Copy