Sprawdzony przepis na drożdżowe ciasto: Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki półgrubej
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki smalcu
  • 125 g masła
  • 2/3 opakowania suchych drożdży
  • sól
  • rodzynki w rumie
  • migdałowy
  • gałka muszkatołowa
  • jajka i migdały do ​​posypania

Proces przygotowania

Wszystkie luźne składniki wymieszać. Dodać mleko, żółtka, roztopione masło i smalec. Będziemy przetwarzać ciasto. Używam ugniatarki. Niech powstanie. Gdy objętość wzrośnie około 2x, przetwarzamy ją z powrotem do mniejszego rozmiaru. Pozwól powstać ponownie. Zajmuje to około godziny w normalnej temperaturze pokojowej. Zostawiam do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem.

Nałóż ciasto na wałek i wyrabiaj ręcznie. Rozłóż i dodaj kawałki migdałów, rodzynki, startą gałkę muszkatołową i do smaku owoce kandyzowane. Dobrze wyrobić i podzielić na 2 mniejsze części. Tworzymy dwa okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na wysmarowanej tłuszczem blasze lub papierze do pieczenia na kolejne 1/2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Robimy krzyż na gipsie, możemy użyć nożyczek. Piec przez 10 minut. Następnie przykryj pastę folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160°C. Piec przez 30 minut. Wyjąć krem, zdjąć folię, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać migdałami. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec do zrumienienia.

error: Treść zabezpieczona !!