Z tym przepisem masz pewność, że mięso z kurczaka będzie idealnie odchodzić od kości, a skórka upiecze się na piękny, złoty kolor.

Przepis na doskonale upieczonego kurczaka. Podany jako główne danie podczas rodzinnego obiadu, na pewno zachwyci Twoich bliskich. Kurczak jest soczysty, a jego skórka o złotym kolorze wspaniale chrupiąca.

Składniki:

Ilość składników dostosuj do ilości swoich gości, a także własnych preferencji smakowych.

  • 1 kurczak
  • koncentrat pomidorowy
  • majonez
  • olej
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Umyj kurczaka oraz usuń końcówki skrzydeł i szyję. Następnie przekrój kurczaka na pół. Do naczynia dodaj pieprz, sól oraz olej, a także swoje ulubione przyprawy.

Wszystko wymieszaj ze sobą. W tak przygotowanej mieszance obtocz każdą część kurczaka. Kawałki mięsa ułóż równo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

W każdej części mięsa zrób także kilka cięć nożem kuchennym. Następnie piecz je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni.

Gdy wierzch kurczaka lekko się zarumieni, wyjmij go oraz posmaruj mieszanką z majonezu i koncentratu pomidorowego. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni oraz piecz kurczaka przez następne 40 minut, aż uzyska złoty kolor.

Po ostygnięciu możesz podać mięso ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!