Uwielbiam ten domowy ser. Bez ulepszaczy i drożdzy. Z 2 litrów mleka otrzymujemy 1 kg sera

Przedstawię dzisiaj przepis na przepyszny ser domowej roboty. Do jego wykonania nie są potrzebne żadne drożdże ani inne dodatki. Z dwóch litrów mleka powstaje aż 1kg sera! To zdecydowanie tańsza wersja sera kupowanego w sklepie.

Czego będziesz potrzebował?

  • 2 litry mleka
  • 1,5-2 łyżki soli
  • 400g śmietany
  • 6 jajek

Jak przygotować ser?

Wlej mleko do garnka i dodaj sól. Doprowadź do wrzenia. Gdy mleko się podgrzewa zacznij ubijać jajka.

Do gotującego się mleka wlej śmietanę i ubite jaja (pamiętaj, aby podczas wlewania ciągle mieszać mleko np. za pomocą trzepaczki). Mleko gotuj około 5-8minut do momentu, aż zobaczysz serwatkę oddzielającą się od twarogu.

Przygotuj durszlak. Połóż go na garnku i pokryj gazą złożoną na 4 warstwy. Przez tak przygotowany filtr wlej masę do garnka. Ser przykryj gazą i połóż na nim ciężki przedmiot (o masie około 1kg). Odstaw na 4 godziny.  Po tym czasie odstaw ser do lodówki na kilka godzin.

Jeśli chcesz uzyskać delikatną, kremową konsystencję dodaj do mleka 200 kefiru.

Ten przepis jest bardzo prosty i doskonały dla początkujących. To idealny sposób na otrzymanie smacznego domowego sera bez zbędnych dodatków i konserwantów.

error: Treść zabezpieczona !!