Wystarczy jeden składnik i przestaniesz kupować w sklepie. Prosty przepis na domowe masło.

Wypróbuj ten przepis i zrób własne pyszne masło w domu. Procedura jest bardzo prosta i tania!

Składniki:

  • 2 l śmietanki (30%)

Przygotowanie:

Wlej śmietankę do dużej miski. Najpierw zaczynamy ubijać blenderem na niższych obrotach.

Kiedy masa zaczyna nabierać objętości, przyspieszamy ubijanie. Usuń nagromadzoną bitą śmietanę z brzegów garnka od boków do środka pojemnika.

Podczas ubijania masa musi oddzielić się od płynu. Nadmiar płynu przelej przez sito do przygotowanej miski.

Następnie namoczyć masę w pojemniku z zimną wodą. Dobrze spłucz i użyj rąk, aby dokładnie usunąć pozostały płyn. Masło formujemy w pożądany kształt. Umieszczamy go na folii spożywczej, zawijamy. Wstaw do lodówki na godzinę. Po zestaleniu pyszne domowe masło jest gotowe do użycia.

Z dwóch litrów śmietanki otrzymujemy 770 gramów masła. Smacznego!

Oprócz masła można też przygotować pyszny domowy ser

Znakomity przepis na domowy ser z zaledwie 2 składników, bez podpuchy naprawdę szybki w przygotowaniu. Masz wszystko, czego potrzebujesz w domu.

Składniki:

  • 2 litry mleka o wyższej zawartości tłuszczu
  • 60 ml octu
  • Kropla soku z cytryny (niekoniecznie, ser się bez niej uda)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jeśli lubisz bardziej słony ser, dodaj więcej soli, a jeśli nie masz pewności, możesz później dodać

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka.

Nie używaj mleka o długim okresie przydatności do spożycia, najlepiej jest używać jak najświeższego mleka. Dodaj sól i dobrze wymieszaj. Mieszając podgrzej mleko . Jednak mleka nie wolno gotować, gdy pojawią się bąbelki, wyłączamy płomień.

Dodaj ocet i, jeśli chcesz dodaj kroplę soku z cytryny i wymieszajTeraz przygotuj sitko i wyłóż gazą . Wlej zawartość garnka i wyciśnij jak najwięcej płynu , mocno przekręć gazę i wyciśnij płyn łyżką. Dobrze załaduj i pozostaw w lodówce na co najmniej 1 godzinę . Wtedy możemy spróbować.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!