Unikalny przepis z 1954r na domowe gofry. Pyszne gofry jak dawniej w kilka chwil.

Jak zaskoczyć łasuchów przepisem, który ma ponad pół wieku? Domowe gofry to jest to!

Przepis znakomicie się już sprawdził, gdy do domu niespodziewanie przyszli koledzy ze szkoły.

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 100 ml ciepłego mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka mąki

Przygotowania:

Jajka dobrze jest wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nie były zimne. Następnie należy je ubić z cukrem. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i powoli mieszamy: ciepłe mleko, stopione masło, mąka i proszek do pieczenia. Tak przygotowanym ciastem pieczemy w gofrownicy.

Gofry można podawać z konfiturami, dżemem czy cukrem pudrem. Doskonale sprawdzi się też domowa polewa z czekolady lub z owoców; jagód, truskawek. Obiad czy kolacja przygotowane na słodko, radość nie tylko dla dzieci. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!