Domowa pikantna smaczna kielbasa, o wiele lepsza niż kupna. Unikalny przepis tylko tutaj

Dziś nauczysz się gotować pikantną i smaczną, domową kiełbasę! Ma bardzo oryginalny smak. W przepisie znajdziesz miód, być może z powodu tego tajnego składnika mięso jest tak soczyste …

Kiedy przygotowywałam tę kiełbasę po raz pierwszy nie wierzyłam, że w domu samodzielnie można uzyskać tak pyszne i aromatyczne mięso! Spróbuj i Ty!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 75 g soli
  • 350 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki papryki
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego kopru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 groszek czarnego pieprzu
  • osłonki na kiełbasę (na przykład poliamidowa o grubości 60 mm)

PRZYGOTOWANIE

1. Oddziel mięso kurczaka od kości i skóry. Przygotuj bulion z kości z dodatkiem ziarna czarnego pieprzu i soli. Odcedź i włóż do lodówki.

2. Weź połowę mięsa wołowego, bardziej tłustą część kurczaka wraz ze skórą ud kurczaka i zmiel drobno przez maszynkę do mięsa. Resztę mięsa wołowego i drobiowego pokrój w kostkę o długości około 2 cm.

3. Połącz mięso mielone z pokrojonym mięsem, dodaj miód, wymieszaj. W suchej misce połącz sól i przyprawy, dodaj tę mieszankę do farszu. Dobrze wymieszaj, stopniowo dodając zimny bulion.

4. Osłonkę do kiełbasy nadziej przygotowanym farszem, formując średniej wielkości kiełbaski. Upewnij się, że do środka nie dostało się powietrze. Jeśli powietrze się pojawi, przebij to miejsce cienką igłą. Osłonka na kiełbasę domowej roboty powinna być wysokiej jakości, od tego bardzo zależy jej smak.

5. Zawieś kiełbasę w pozycji pionowej na około 1–2 godziny w temperaturze pokojowej.

6. Następnie gotuj kiełbasę w temperaturze 80–85 stopni przez 1,5–2 godziny.

7.Ostudź mięso i zawieś w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin. Następnie zawiń kiełbasę w papier i włóż do lodówki. Smacznego!

Po przetestowaniu tego przepisu byłam tak zachwycona, że powiedziałam o nim wszystkim moim znajomym. Pokrojona kiełbasa wygląda elegancko i bardzo apetycznie, a jej smak jest pikantny i niezwykle smaczny.

Szczerze Wam radzę wypróbować ten przepis! Z pewnością siekana domowa kiełbasa stanie się częstym gościem na Twoim stole!

error: Treść zabezpieczona !!