Dietetyczny sernik bananowy. Ten prosty przepis stosuję już od kilku lat. Jest przepyszny i nie tuczy

Bananowy sernik jest jednym z najlepszych, niskokalorycznych deserów. Dodając swoje ulubione dodatki, np. orzechy lub rodzynki, możesz tworzyć za każdym razem nowe smaki.

Ten prosty przepis stosuję już od kilku lat, dlatego doszłam do wniosku, że już czas podzielić się nim z innymi!

Składniki: 

  • 500g twarogu
  • 5/6 bananów
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie: 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Twaróg zmiel w maszynce lub dokładnie ugnieć go, aby zyskał gładką konsystencję. To samo zrób z bananami, a następnie połącz te dwa składniki.

WSKAZÓWKA: Banany z łatwością ugnieciesz widelcem 🙂 

Do masy dodaj mąkę oraz wbij jajko. To jest też ten moment kiedy możesz dodać swoje dodatki. Poszalej z mieszanką orzechów lub postaw na swoje ulubione suszone owoce.

Swoją foremkę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem, aby ciasto nie przywarło do blaszki. Całość piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.

Jeśli chcesz dodać swojemu deserowi więcej słodyczy możesz jego wierzch posmarować karmelem lub mlekiem skondensowanym.

error: Treść zabezpieczona !!