Jedzenie to jedna z najbardziej przyjemnych czynności. Szczególnie kiedy jemy coś, co lubimy. Niestety niesie zwykle ze sobą dodatkowe kilogramy. Chyba że pokierujemy dietą tak, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Dietetycy, trenerzy i lekarze spędzają sporo czasu na opracowywaniu planu żywienia, który będzie optymalny. Zwykle jest on tworzony indywidualnie, ale są też diety, które sprawdzą się u każdego. Jedną z najbardziej efektywnych jest dieta, którą wymyślił amerykański naukowiec Barry Sears.
![]()
Dieta strefowa na każdy tydzień
Doktor Sears jako biochemik przez długie lata badał wpływ diety na organizm człowieka. Pozwoliło mu to dojść do pewnych wniosków. Mianowicie: w pokarmie musi się znaleźć odpowiednia ilość węglowodanów, które dają energię do działania.

Należy przy tym pamiętać, że ich źródłem muszą być produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli jest on wysoki, to poziom cukru we krwi szybko wzrasta i równie szybko spada, co zaburza równowagę. Pojawia się niekontrolowany apetyt, a waga rośnie.
W diecie opracowanej przez Barry’ego Searsa, zwanej strefową (od książki jego autorstwa pt. The Zone), ograniczamy ilość kalorii i trzymamy się procentowego rozkładu składników odżywczych według klucza: 40% węglowodanów; 30% chudego białka; 30% nienasyconego tłuszczu.

Co ważne – dieta strefowa obejmuje pięć posiłków dziennie – trzy główne i przekąski między nimi, które są obowiązkowe. Nie zakłada więc głodzenia, a jedynie zrównoważony dobór składników. W rezultacie można utrzymać pożądaną wagę, a także zadbać o zdrowie.
Dieta gwiazd i… papieża
Metoda Searsa przynosi spektakularne efekty, co doceniło już wiele znanych osób, a sam naukowiec za swoje badania otrzymał Nagrodę Nobla. Dieta strefowa pomogła utrzymać wagę i zdrowie między innymi: Sandrze Bullock, Demi Moore, Madonnie, Cindy Crawford. Korzystał z niej także Jan Paweł II pod koniec swego życia, ponieważ dzięki niej lepiej sobie radził z problemami zdrowotnymi.

Przykładowa dieta strefowa na tydzień
Poniedziałek
- Śniadanie: 2 kromki chleba otrębowego, 4 omlety z białek, 80 g rodzynek do przegryzania, do picia filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
 - Obiad: cienka bułka pita z krewetkami lub paluszkami krabowymi i sałatą, którą należy skropić sokiem z cytryny.
 - Przekąska po południu: 50 g jogurtu naturalnego.
 - Kolacja: gotowane na parze kotlety.
 - Przekąska wieczorna: 50 g szynki lub gotowanego indyka, 100 g malin lub truskawek.
 

Wtorek
- Śniadanie: płatki owsiane na wodzie, do popicia herbata lub kawa bez cukru.
 - Obiad: 170 g filetu z kurczaka smażonego na oleju roślinnym, podanego z sałatą, pomidorami, plastrem twardego sera, garścią orzechów i połową jabłka.
 - Przekąska po południu: zielona fasolka, zielony gorszek lub brokuły z oliwą i tofu.
 - Kolacja: 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, sałatka ze szpinaku polanego sokiem z sokiem z cytryny, z dodatkiem masła, 100 g truskawek lub malin.
 - Przekąska wieczorna: brzoskwinia, trzy oliwki, 50 g twardego sera.
 
Środa
- Śniadanie: sałatka owocowa z niesłodzonym jogurtem, 80 g rodzynek, 3 orzechy włoskie, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
 - Obiad: 200 g krewetek lub paluszków krabowych z sałatą i sokiem z cytryny.
 - Przekąska po południu: 50 g twardego sera i 150 g świeżego ananasa.
 - Kolacja: pieczony filet z białej ryby z 50 g parmezanu i sokiem z cytryny oraz sałatka z gotowanych zielonych warzyw.
 - Przekąska przed snem: 50 g indyka lub szynki, 80 g rodzynek, garść suszonych moreli lub orzechów.
 

Czwartek
- Śniadanie: 2 kawałki smażonego boczku, na deser 50 g niesłodzonego jogurtu z 50 g jagód na deser, a do popicia – herbata lub kawa bez cukru.
 - Obiad: sałatka z pieczarek, selera i oliwek polana oliwą, 150 g pieczonego fileta z kurczaka, na deser jedna pomarańcza.
 - Przekąska po południu: 50 g twardego sera i pół jabłka.
 - Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybranej warzywami świeżymi lub przygotowanymi na parze.
 - Przekąska: 200 ml wytrawnego czerwonego wina i 50 g jogurtu.
 

Piątek
- Śniadanie: przygotuj dwie kromki tostów w cieście z 4 białek jaj (można podawać z jagodami i startymi migdałami), herbata lub kawa bez cukru.
 - Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, sałatka z selera, pomidora, sałaty i połówki jabłka oraz kromka chleba żytniego i dodatkowo 80 g rodzynek.
 - Przekąska po południu: 80 g rodzynek i 50 g szynki.
 - Kolacja: pulpety z 180 g mielonej wołowiny z białkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej, podawane z brokułami i połową jabłka.
 - Przekąska: 50 g szynki, 3 orzechy włoskie i 80 g jagód.
 

Sobota
- Śniadanie: jeden dowolny owoc, 150 g szynki z pomidorem, do picia filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
 - Obiad: kanapka złożona z chleba otrębowego z szynką lub indykiem, sałata, 50g sera i na deser pół pomarańczy.
 - Przekąska po południu: 150 g ananasa i garść migdałów, 100 g twardego sera.
 - Kolacja: 200 g filetu z indyka smażonego na oleju z dodatkiem gotowanych zielonych warzyw, na deser filiżanka jagód.
 - Przekąska: 50 g szynki, 3 oliwki, 80 g jagód.
 
Niedziela
- Śniadanie: kromka czarnego chleba, omlet z 4 jajek z dwoma plastrami bekonu, połówka grejpfruta, kubek herbaty lub kawy bez cukru.
 - Obiad: sałatka z połówki papryki, cebuli i ogórka w bułce pita, 150 g gotowanego kurczaka, 2 suszone śliwki.
 - Przekąska po południu: gotowane jajko, garść migdałów i jabłko.
 - Kolacja: 200 g smażonej czerwonej ryby z ziołami, czerwoną papryką i z czosnkiem.
 - Przekąska: 50 g gotowanego kurczaka albo szynki.
 
Ten plan żywieniowy wprowadzany w życie przez jeden tydzień każdego miesiąca sprawi, że można utrzymać wagę (szczególnie jesienią lub zimą, kiedy mamy mniej aktywności fizycznej i co za tym idzie zwiększa się skłonność do tycia) lub zrzucić niechciane kilogramy.