Wspaniałe połączenie delikatnego kremu i pysznego ciasta. Warto zachować ten przepis.

Ten przepis zachwyci każdego smakosza. Jest to delikatny, kremowy deser. Jest też łatwy do wykonania i można go dowolnie udekorować! Połączenie kremu i ciasta jest przepyszne.

Należy przygotować następujące składniki:

Ciasto

  • 7 białek jaj
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru pudru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 6 łyżek stołowych wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 180 g semoliny
  • 130g cukru pudru
  • 250g masła
  • 2 żółtka

Polewa:

  • 200g czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Przygotuj krem, ubijając w misce żółtka i cukier waniliowy. Następnie dodaj do miski cukier. Na koniec dodaj do miski 200 ml mleka. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj 800 ml mleka do rondelka. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj mieszankę. Stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Umieść gorącą mieszankę w misce. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie ciasta. W dużej misce połącz wszystkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao). W osobnej misce ubij białka, aż powstanie sztywna piana. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj letnie mleko, a potem wsyp suche składniki. Masę dobrze wymieszać z ubitymi białkami.

Przygotuj tortownicę o wymiarach 20×36 cm. Wnętrze można posmarować olejem lub masłem. Wierzch posypać mąką. Następnie wlej do niej ciasto. Ważne! Ważne jest, aby rozprowadzić je równomiernie. Postukaj formą o powierzchnię, np. stół lub inną powierzchnię, aby usunąć nadmiar powietrza. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Połączyć miękkie masło i schłodzony krem. Gdy krem będzie gładki, rozprowadź go na wcześniej upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Przygotuj polewę. Na koniec przygotuj polewę. Połam mleczną czekoladę, a następnie wymieszaj ją z gorącą śmietanką.

Rozłóż całe ciasto na wierzchu i pozostaw do schłodzenia w lodówce. Udekorować listkami mięty i czekoladą. Smacznego.