Mogą zastąpić leki z domowej apteczki – Poznaj cenne właściwości zdrowotne daktyli.

Daktyle to nie tylko naturalna słodycz. Poznaj cenne właściwości zdrowotne tych pysznych, egzotycznych owoców palmowych!

Daktyle nie należą do zbyt dietetycznych produktów, a to ze względu na sporą, bo aż 80% ich składu stanowią cukry proste.

Pomimo dużej zawartości naturalnie występującego cukru warto sięgać po daktyle, gdyż zawierają cenne witaminy, minerały i pierwiastki. Są smacznym źródłem żelaza potasu, który wspomaga układ krwionośny, a także miedzi, wapnia, magnezu i siarki.

Suszona postać daktyli zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Suszone daktyle warto spożywać nawet codziennie, w małej ilości 2-3 sztuk. Stanowią świetną, rewitalizującą przekąskę w pracy. Pokrojone na drobne kawałki wzbogacą smak płatków śniadaniowych, jogurtu lub owsianki.

Z suszonych daktyli możesz również otrzymać słodką, dodającą wigoru pastę kanapkową, blendując je na gładką masę wraz z orzechami i kakao.

error: Treść zabezpieczona !!